Star Rating with Logo
★★★★★ 4.9/5
Image Description

Acne op de kin: oorzaken, symptomen, behandeling en hoe kom je er vanaf?

Acne is nooit een prettige ervaring, waar dan ook op het lichaam. Toch kan het extra frustrerend zijn wanneer het op de kin zit, omdat dit gebied het moeilijkst te verbergen is. Lees verder om meer te weten te komen over de oorzaken van acne op de kin en enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om de ernst ervan te verminderen.

Acne op je kin?

Acne op de kin is vrij algemeen en wordt meestal veroorzaakt door ontsteking en ophoping van talg (olie), dode huidcellen en/of bacteriën. Het kan verband houden met een toename van hormonen (androgenen). Androgenen stimuleren de talgproductie, wat kan leiden tot verstopte poriën en uiteindelijk tot puistjes.

Wat zijn dode huidcellen?

Dode huidcellen zijn de cellen die de huid afschilfert om plaats te maken voor nieuwe cellen eronder. Het proces van het afstoten van dode cellen is een noodzakelijk onderdeel van het behouden van een heldere huid. Over het algemeen is dit niet merkbaar, omdat de cellen erg klein zijn en van nature afvallen.

Wanneer dode huidcellen niet regelmatig worden afgestoten, hopen ze zich op in de poriën, wat leidt tot acne. Dit biedt de perfecte voedingsbodem voor bacteriën die al aanwezig zijn op je huid om binnen te dringen en ontstekingen te veroorzaken. Bovendien is het nodig om het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid te ondersteunen om te zorgen dat dode huidcellen worden verwijderd. Je gezicht wassen met een milde reiniger zal niet alleen dode cellen verwijderen, maar ook helpen om een gezonde teint te behouden. Een win-win situatie dus!

Andere feiten over acne

Acne wordt beïnvloed door tal van gezondheids- en levensstijlfactoren – waar het zich op het gezicht bevindt kan een indicator zijn van de specifieke oorzaak. Gezichtsmapping, een techniek die afkomstig is uit de oude Chinese en Ayurvedische geneeskunde, koppelt specifieke delen van het gezicht aan verschillende gezondheidsproblemen. Het is echter belangrijk om op te merken dat deze methode niet wordt ondersteund door een significant aantal wetenschappelijke theorieën en daarom met een korreltje zout moet worden genomen.

Hoe kom je van kinacne af?

 1. Raadpleeg je huidspecialist voor voorgeschreven acnebehandeling.
 2. Gebruik een niet-comedogene zonnebrandcrème.
 3. Was je kussensloop eenmaal per week.
 4. Probeer niet aan je gezicht te zitten.
 5. Probeer acne producten met tea tree olie
 6. Probeer topische behandelingen met salicylzuur of tea tree olie voor acne.

Twee ingrediënten die vaak succesvol zijn in het verwijderen van acne op de kin zijn salicylzuur en tea tree. Deze producten helpen overtollige olie op te nemen en de groei van bacteriën te verminderen. Hoewel ze zeer effectief zijn, werken ze mogelijk niet voor alle mensen. 

Als je besluit om salicylzuur en tea tree te proberen, is de volgende routine een goed startpunt:

 • Was je gezicht met een milde reiniger en warm water.
 • Breng gedurende ongeveer 5 minuten een ijszak aan op het geïrriteerde gebied om roodheid en ontsteking te verminderen.
 • Breng een crème of zalf aan met tea tree.
 • Vermijd het proberen om je puistjes uit te knijpen, want dit leidt meestal tot verdere irritatie.

Als je puistjes niet binnen een paar dagen verdwijnen, moet je misschien een andere methode proberen. De volgende technieken worden ook aanbevolen door dermatologen:

 • Orale antibiotica = producten die via de mond worden ingenomen om overtollige bacteriën te doden.
 • Tretinoïne = een ingrediënt dat sterker is dan salicylzuur en Tea tree.
 • Lasertherapie = een lichtbundel die wordt gebruikt om littekens te behandelen.
 • Aquapeel of extractie = steriele apparatuur die poriën reinigt.
 • Chemische peelings = een chemische oplossing die op de geïrriteerde huid wordt aangebracht.
 • Anticonceptiepillen = een orale behandeling die olie op de huid kan verminderen.

Is kinacne een teken van je menstruatie?

De schommeling van hormonen die optreedt tijdens een menstruatiecyclus kan leiden tot een verhoogde talgproductie op de huid. Dit teveel aan talg kan leiden tot verstopte poriën en daarmee acne. Hoewel het hebben van acne op je kin niet per se betekent dat je menstruatie eraan komt, kan er wel een verband bestaan tussen de twee.

Hoe kun je kinacne voorkomen?

Hoewel acne niet volledig te controleren is, zijn er tal van levensstijlgewoonten die je kunt aannemen om de kans op het ontwikkelen van puistjes op je kin te verminderen.

 • Salicylzuur: dit ingrediënt kan worden gebruikt om acne te voorkomen en de ernst ervan te verminderen vanwege het vermogen om dode huidcellen te verwijderen die de poriën verstoppen. Het werkt het beste bij milde acne (d.w.z. mee-eters en mee-eters), dus je hebt mogelijk een sterkere vorm van behandeling nodig als je acne ernstiger is.
 • Anticonceptie: in sommige gevallen kan anticonceptie helpen de huid te zuiveren vanwege de eigenschappen die de hormonen reguleren. Bovendien kan de combinatiepil continu worden ingenomen om je menstruatie helemaal te stoppen (geen menstruatie = geen schommeling in hormonen). Het mag echter niet als enige methode voor het behandelen van acne worden voorgeschreven, maar eerder als een aanvulling op aanvullende technieken.
 • Gezond dieet: het volgen van een dieet met een lage glycemische index kan het risico op het ontwikkelen van acne verminderen. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index laten de bloedsuikerspiegel snel stijgen en veroorzaken ontstekingen in het lichaam, wat kan leiden tot de verschijning van acne. Bovendien kan het verminderen van je suikerinname door een uitgebalanceerd dieet te volgen (maaltijden met eiwitten, koolhydraten en vet) een positief effect hebben op je huid.
 • Olievrije zonnebrandcrème: blootstelling aan de zon kan de huid beschadigen door de natuurlijke barrière af te breken en deze uit te drogen. De verhoogde droogheid zorgt er vervolgens voor dat het lichaam meer olie op de huid produceert. Daarom zal het dragen van zonnebrandcrème helpen om deze keten van gebeurtenissen te voorkomen door de huid te beschermen tegen UV-stralen. Het is belangrijk om op te merken dat olievrije zonnebrandcrème de ideale optie is, omdat deze minder snel poriën verstopt.
 • Houd je handen weg van je gezicht: wanneer je je gezicht aanraakt, worden bacteriën op je handen overgebracht op de huid. Dit kan nieuwe acne veroorzaken of bestaande acne verergeren. Hoewel het bijna onmogelijk is om helemaal te stoppen met het aanraken van je gezicht, kan het minder vaak doen ervan voordelig zijn voor je huid.
 • Was je lakens regelmatig: je lakens (dekbed, sprei en kussensloop) kunnen een bron van bacteriën, dode huidcellen en olie zijn. Door je lakens regelmatig te wassen, kun je de kans op het ontwikkelen van acne als gevolg van irriterende stoffen die op je gezicht worden overgedragen verminderen.

Wat is de conclusie?

Als je de hierboven vermelde methoden hebt geprobeerd en geen verbeteringen aan je huid hebt opgemerkt, boek dan een consult bij een huidspecialist, omdat je mogelijk een krachtigere behandeling nodig hebt. In ieder geval is het belangrijk om te weten dat het hebben van acne een normaal onderdeel van het leven is en niets is om je voor te schamen. Met een beetje moeite en de juiste behandeling kan acne op je kin echter effectief worden aangepakt en bestreden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

skin-logo
Help
Contact
+31 20 2442577
info@skin.nl
SKIN Oud-West
SKIN Centrum
Openingstijden
Maandag
10:00 – 18:00
Dinsdag
12:00 – 21:00
Woensdag
10:00 – 18:00
Donderdag
10:00 – 18:00
Vrijdag
10:00 – 18:00
Zaterdag
10:00 – 18:00
Zondag
10:00 – 18:00
©2023 SKIN.nl. All Rights Reserved.
Open chat
Hey 👋 Heb je een vraag? Chat met een van onze huidspecialisten