Gecombineerde huid
“De Gecombineerde huid”. Dit type huid wordt meestal gezien als een intacte huidbarrière met normale niveaus van huidhydratatie-eigenschappen, zoals natuurlijke vochthoudende factoren (NMF’s) en hyaluronzuur (HA) met een evenwichtige talgproductie. Een hogere aanwezigheid van talg is meestal verantwoordelijk voor het classificeren van de huid als vette huid. Droge huid kan een symptoom zijn van omgevingsinvloeden zoals UV-straling of een verminderde hoeveelheid essentiële huidlipiden.
De gecombineerde huid is een huidtype waarbij zowel droge als vette gebieden op het gezicht voorkomen. Dit huidtype wordt gekenmerkt door ongelijke talgproductie, waarbij er meer actieve talgklieren zijn in de T-zone en minder actieve talgklieren in andere delen van het gezicht. De T-zone omvat meestal het voorhoofd en de brug van de neus tot aan de punt van de kin. Dit is waar de poriën groter zijn en er meer talgklieren zijn, wat leidt tot een vette uitstraling.
Normale combinatiehuid of droge-combinatiehuid
Soms hebben mensen moeite om te herkennen of ze een combinatiehuid hebben of niet. We kunnen de categorieën verder onderverdelen in normale-combinatiehuid en droge-combinatiehuid. Als de T-zone vet is en de huid op de wangen ‘normaal’ aanvoelt en niet droog is, dan hebben ze een normale-combinatiehuid. Als ze daarentegen een vette T-zone hebben maar droge wangen, dan hebben ze waarschijnlijk een droge-combinatiehuid..
Genetisch bepaald
Combinatiehuid wordt voornamelijk bepaald door genetica. Het wordt gekenmerkt door een ongelijke talgproductie, waarbij er meer actieve talgklieren zijn in de T-zone dan in andere delen van het gezicht. Een combinatiehuid vertoont meestal kenmerken van een vette huid, zoals grotere poriën, glans en mee-eters op het voorhoofd, de kaak en de neus. Het vertoont ook kenmerken van een droge huid, zoals schilfering, dofheid, fijne lijntjes en rimpels op de wangen, kaaklijn en haargrens.
Hormonale invloeden
Hormonale onbalans kan ook een effect hebben op een combinatiehuid. Testosteron en oestrogeen zijn hormonen die de productie van talg in de huid beïnvloeden. Hoe meer testosteron wordt geproduceerd, hoe meer olie er in de huid wordt geproduceerd, wat de aandoening kan verergeren.
Omgevingsfactoren
Omgevingsfactoren spelen ook een rol bij het ontstaan van een combinatiehuid. Luchtvochtigheid kan ertoe leiden dat zweetklieren meer zweet produceren, waardoor de huid vochtig en glanzend wordt. Aan de andere kant kan langdurige hitte en een lage luchtvochtigheid de huid uitdrogen, de gevoeligheid verhogen en de droogte verergeren.
Welke producten adviseren wij:
Bereik een gezonde, stralende huid met een huidconsult
Neem de regie over je huidgezondheid zelf in handen.